جايگاه خليج فارس در تحولات ژئواکونومي جهان (4)
جايگاه خليج فارس در تحولات ژئواکونومي جهان (4)
جايگاه خليج فارس در تحولات ژئواکونومي جهان (4)
نويسنده: هادي ويسي؛ دانشجوي دکتراي جغرافياي سياسي دانشگاه تربيت مدرس تهران
(مطالعه ي موردي: صادرات گاز طبيعي ايران)
1-3. چين
بر اساس آمار سال 2005 چين ساليانه 47 ميليارد متر مکعب گاز مصرف مي کند و نرخ سرانه ي مالکيت گاز بسيار اندک است ولکن بر اساس برنامه بايد تا سال 2010 ميزان
مصرف را به 7 درصد تا 8 درصد حجم انرژي اوليه کل برساند. بر اساس برآورد هاي سازمان بين المللي انرژي چين با نرخ رشد 5/4 درصد در گاز طبيعي در ميان سال هاي 2002 تا 2030 از بالاترين نرخ رشد در ميان ساير کشور ها برخوردار خواهد بود که با اين روند تا سال 2030 مصرف کننده 157 ميليارد متر مکعب گاز طبيعي خواهد بود. (45)
توليدات گاز طبيعي چين ساليانه 50 ميليارد متر مکعب است که تا سال 2030، 107 ميليارد متر مکعب نيازمند واردات گاز خواهد بود که به نظر مي رسد بايد از کشور هاي خليج فارس و به خصوص ايران تأمين کند. نرخ رشد پيش بيني شده استفاده از گاز و تصميم دولت چين به دو برابر کردن سهم گاز در سبد کلي انرژي تا سال 2015 عزم چين را براي به کارگيري هر چه بيشتر گاز طبيعي جزم کرده است. اتکاي سنگين بر روي زغال سنگ طي پنج دهه ي اخير چين را به يکي از آلوده ترين کشور ها از نظر انتشار گاز هاي آلاينده تبديل نموده است. دولت چين مصمم بود با حداکثر رسانيدن زير ساخت هاي گاز طبيعي شهر پکن تا سال 2008 در قالب يک برنامه 12 ميليون دلاري براي پاک کردن آلودگي هوا تا پيش از بازي هاي المپيک 2008 وابستگي اين شهر به زغال سنگ را کاهش دهد. (46) آلودگي زيست محيطي چين و اثرات آن بر روي سلامتي انسان توليد کشاورزي و غيره زيان هاي اقتصادي فراواني براي چين به ارمغان آورده است. علاوه بر اين گرايش به سوي گاز طبيعي موجب ايجاد تعادل بين عرضه و امنيت بيشتر انرژي براي کشور مي شود. به سبب بي ثباتي کشور هاي نفت خيز و کاهش مشکلات صنعت نقل و انتقال نفت اهميت اين گرايش به سوي گاز براي چين آشکار است.
مراکز مهم مصرف حامل هاي انرژي در مرحله ي نخست ايالات متحده و در مرحله ي دوم کشور چين است. علي رغم اين که چين، خود داراي منابع گازي است اما به علت عدم بهره برداري کامل از آن ها دومين وارد کننده ي انرژي است و اين بهترين فرصت براي جمهوري اسلامي ايران است که از روابط نزديک خود با کشور چين، هم قاره اي بودن عضويت و همکاري در سازمان منطقه اي شانگهاي (47) و مشکلات سياسي پيش روي جمهوري خلق چين با ايالات متحده از فرصت استفاده کرده نسبت به تعامل اقتصادي و تکنولوژي و صادرات گاز به آن کشور اقدام نمايد. ادامه ي خط لوله ي گاز ايران از هند به چين و صادرات گاز به صورت LNG از طريق کشتي هاي غول پيکر گاز کش گزينه هاي پيش رو براي صادرات گاز ايران به چين است.
اروپا
ترکيه و بلغارستان به اروپاي مرکزي انجام شده است که مهم ترين متقاضيان کشور هاي ترکيه، آلمان، سوئيس و اتريش مي باشند. اين اقدامات در مراحل ابتدايي است اما به نظر مي رسد که اروپا ناچار است به ذخاير گازي ايران روي آورد. به نظر مي رسد که احداث خط لوله از خليج فارس به اروپا از سرزمين ترکيه و اروپاي شرقي، مشکلات امنيتي و چالش هاي ژئوپليتيکي کمتري نسبت به مسير خط لوله ي شرق آسيا داشته باشد.
نتيجه گيري
در اين ميان ايران به عنوان دومين دارنده ي ذخاير گاز جهاني و بهره گيري از 38/7 درصد ذخاير گازي خليج فارس موقعيت ممتازي در ميان ساير کشور هاي منطقه دارد. ايران با توجه به موقعيت مناسب ژئوپليتيکي و همسايگي با بازار هاي بزرگ مصرف پاکستان و هند و در درجه ي بعد چين به دنبال احداث خطوط لوله براي صادرات گاز خود مي باشد.هر چند چالش هاي ژئوپليتيکي فراواني پيش روي خطوط لوله ي گاز به جنوب و جنوب شرق آسياست که مهم ترين آن ها تنش هاي ژئوپليتيکي در سرزمين پاکستان است که خط لوله را با مشکلات امنيتي مواجه کرده است اما احداث خطوط لوله به صورت منفک به کشور هاي پاکستان و هند (از طريق خشکي و دريا) مي تواند مشکلات امنيتي را تا حدود زيادي حل کند.
اختلافات ژئوپليتيکي اروپا و روسيه و وابستگي زياد اروپا به ذخاير گاز ايران در خليج فارس توجه کنند و به دنبال تنوع منابع تأمين انرژي گازي خود باشند تا خود را از گروگان انرژي روسيه نجات دهند. به نظر مي رسد ايران براي صادرات گاز طبيعي خود به اروپا به نسبت بازار هاي مصرف جنوب و جنوب شرق آسيا از چالش هاي ژئوپليتيکي کمتري برخوردار است.
* International Energy Agency
پي نوشت ها :
45- British petroleum [online] Available
http://www.bp.com/statisticalreview/2005<
46- مؤسسه ي ره شهر، چين؛ دومين مصرف کننده ي انرژي جهان (تهران: گروه مهندسي عمران آب و انرژي، 1384) ص 5.
47- ايران، عضو ناظر در سازمان منطقه اي شانگهاي است.
48- Energy Information Russia, Country Analysis Briefs, (May,2008) [online] Available: <http: //www eia.doe. gov/emeu/russia.html
49- I bid.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}